Les estadístiques oficials reflecteixen que únicament tenim 7.813 joves autònoms menors de 25 anys a Catalunya, i 81.806 afiliats al RETA amb edats entre 26 i 39 anys.
Menys del 16% del total del col·lectiu són menors de 35 anys i prop de 100.000 autònoms superen els 55 anys.
Aquesta situació tindrà una greu repercussió en la taxa de reposició d’aquells autònoms que iniciaran el seu període de jubilació en els propers cinc anys.
Reclamem a les administracions, polítiques efectives de potenciació i consolidació de l’ocupació autònoma juvenil.
És necessari desenvolupar una estratègia formativa en cicles superiors i FP per a millorar urgentment l’experiència professional dels alumnes en els últims estats acadèmics.
La veritable revolució en el treball autònom no només estar supeditada a una hipotètica digitalització dels autònoms amb mes trajectòria en les seves activitats. El repte és un altre, es tracta d’atreure el talent, dotar a l’autoocupació d’una veritable transformació en la seva eficiència i eficàcia econòmica. És vital que els joves ocupats autònoms del pròxim quinquenni estiguin altament qualificats professionalment, que puguin oferir nous serveis al consumidor, a les empreses i a la societat en general.
Per altre banda, considerem que com més aviat r es desenvolupi completament l’Estratègia Nacional d’Impuls del Treball Autònom ENDITA 2022-2027, abans començarem a aconseguir els objectius desitjats.
-En aquesta estratègia s’assenyalen precisament els aspectes més importants per a poder dur a terme la transformació del treball autònom: la formació, la qualificació, o la digitalització com a pilars fonamentals per a poder escometre amb èxit cadascun de les fites que en ella es marquen.
Necessitem reforçar el sistema de protecció social en el col·lectiu, és una urgència crear els incentius a l’autoocupació que enforteixin als nostres autònoms i autònomes, modificar alguns aspectes de la tributació i per descomptat acabar de designar el nou model de cotització.