L’estudi realitzat per la CTAC-UGT de Catalunya evidencia que la situació del col·lectiu de treballadors per compte propi continua sent extremadament complicada
D’home, de 40 anys, i treballador de la construcció, a home, de 50 anys, i del sector dels serveis. Aquesta és la transformació que durant els anys de la crisi ha patit el perfil de treballador autònom de Catalunya, segons un estudi realitzat per la CTAC-UGT de Catalunya a partir de les dades de la Tresoreria de la Seguretat Social. En ambdós casos es manté la tendència de cotitzar per una base mínima i no comptar amb assalariats.
Els joves:
Malgrat la imatge que volen vendre diferents administracions sobre la figura de l’emprenedor, -persona jove, amb estudis, que inicia una activitat vinculada a les TIC- a Catalunya els emprenedors de menys de 25 anys només són el 2% dels afiliats al RETA, i 28% aquells que estan entre els 25 i els 39 anys.
Per sexe:
Continua la tendència dels darrers anys. Les dones són les veritables protagonistes del creixement del RETA a Catalunya, augmentant un 3,2% enfront a l’1,2% dels homes. Tot i així, els homes continuen representant el 66% del total de les afiliacions.
Tal com es va poder veure en el darrer estudi realitzat per la CTAC-UGT de Catalunya, el col·lectiu d’immigrants és el més emprenedor a Catalunya. En el 2015, el seu creixement és proper a l’11%.
Per sectors:
Malgrat que el sector de la construcció comença a recuperar efectius (12%), és el sector dels serveis el que concentra el 77% dels autònoms catalans.
Des de la CTAC – UGT de Catalunya considerem que la situació del col•lectiu d’emprenedors continua sent extremadament complicada i que, a la manca de crèdit i activitat económica, se li ha afegit una pujada d’impostos i cotitzacions desproporcionades. Més enllà de la propaganda partidista, cal que es comencin a desenvolupar polítiques que realment permetin a milers d’emprenedors posar en marxa la seva activitat econòmica i consolidar aquelles que ja estan en marxa. Recordem que, per exemple, el crèdit bancari ha baixat més d’un 30% en els últims cinc anys.
En aques sentit, des de la CTAC-UGT de Catalunya es considera imprescindible la posada en marxa dels programes paralitzats per la Generalitat, com el de Catalunya Emprèn, que encara està pendent de resolució. En l’àmbit municipal, la CTAC aposta pel compromís dels nous consistoris per a l’autoocupació, i demana la màxima implicació dels nous alcaldes i alcaldeses en la generació d’ocupació estable i de qualitat.
Tanmateix, la CTAC-UGT de Catalunya demana a les administracions que posin en marxa iniciatives que permetin finançar els projectes dels nous emprenedors, i suport tècnic per garantir-ne la consolidació en el temps.